Kurumsal kimlik çoğu zaman marka ile karıştırılır. Marka bir şirketin adıdır ve yapılan işi yansıtır, firmanın yüzü olarak marka bilinir. Marka değeri yüksek olması şirketin ayrıca iyi bir kurumsal kimliği olduğunu gösterir.
Kurumsal kimlik markanın daha genişletilmiş bir tanımıdır. Büyük markalar vardır ve insanlar bu markaların iyi ve kalitesi hakkında konuşur yani yapılan işle, şirketin çıktısıyla ilgili yorum yaparlar. İş hayatında bulunan insanlar yada bu markalarla ilgilenen kişiler ise markanın kurumsal kimliği hakkında bilgi sahibi olurlar. Markaların başarısının anahtarı işte burada gizlidir. Kurumsal kimlikler şirketlerin başarısını anlatmak için çok şey söyleyebilir. Çalışma stilleri, yöneticileri, konumları, bulundukları yer yani şirket hakkında ki her şey kurumsal kimliği oluşturur. Markalar kurumsal kimliklerini her zaman doğru kullanarak müşterilerin güvenini kazanma yoluna girerler.
- Sektörde ki uzun süreli varlıkları
- Çıkış hedefleri
- Doğuş hikayeleri
- Hedefleri
- Çalışanların memnuniyeti
- Müşteri memnuniyeti
- Hizmet kapsamları
- Farklı sektörler deki varlıkları “holdingler için”
- Dijital varlıkları “şirketin web sitesini SEO ya uygun hale getirmek, dijital pazarlama”
İster bir kişi olun isterse bir şirket sahibi kurumsal kimlik sizin için en iyi çıkış noktasıdır. Başarılı girişimlerin arkasında neler olduğu her zaman merak konusudur. Kurumsal kimlik için marka çalışmaları en elle tutulur yoldur. İnsanlar gördüklerine inanırlar.
Müşterileri ikna edecek grafik tasarımları, logolar, kartvizit, ambalaj, broşürler gibi pazarlama materyalleri kullanmak marka değerini yükseltir.
Kurumsal kimlik bileşenleri
Kurumsal kimlik bileşenleri çok fazladır. Ancak en iyi kurumsal kimlik öğesi firmanızın dışarıya bakan yüzüdür Her zaman kibar çalışanlara sahip olmak, çalışkanlık, zamanın değerini bilmek ve müşteriler dahil zaman kayıplarının önüne geçmek, tutulamayacak sözler vermemek. Kurumsal kimliklerin kalıcılığı itibarına bağlıdır. İtibar ise kurumsal kimliğin diğer bir karşılığıdır. Çoğu şirket sadece müşterilerinin saygısını kazanmak için özel çalışmalar yapar. Bu çalışmaların günümüzde en çok dikkat çeken formları “duyarlılıktır”.
Şirketler belki popüler kültür etkisiyle, belki de kastların abartmasıyla uzun süre insanların hafızasında kötü bir imaja sahipti. İş adamları sadece hırs, zalimlik ve elit olmakla suçlandı. Bu durumda halk şirketlere karşı bir ön yargıyı besledi. Şirketlerin itibarı zedelendi.
Şirketler ve kurumsal kimlik
Sonuç olarak “duyarlılık” la ilgili çalışmalar şirketlerin ana gündemini oluşturdu. Şirketlere yöneltilen suçlamalar “düşük kalite, kötü hizmet, sağlığa zararlı maddeler kullanımı vb” kısmen haklı olduğu için birçok firma kendini doğru tanıtmak, itibarlarını korumak için kurumsal kimliklerini ön plana çıkardılar. Bazıları ise bu konuda sınıfta kaldı. Zaman içinde halkın güvenini kaybeden firmaların silinmemesi imkansız görülüyor. İnsan sağlığını önemseyen, bilimsel değerleri önemseyen, çevre duyarlılığı gelişmiş, insan hayatını önemseyen, milli değerleri önemseyen en azından öyle olduğunu iddia eden şirketler ise kurumsal kimlikleri sayesinde hayatta kalmayı başardı.
Günümüzde firmaların kurumsal kimliklerine en büyük katkıları idealist ve yenilikçi olmalarıdır. Sürekli gelişen dünyada yenilikçi olmak bir lüks değil ihtiyaç haline geldi. İdealist olmak ise kurumsal kimliği zirveye taşıyan ana etken. Örneğin entegre sistemler geliştirebilmek, herkesten önce bir işe başlamak öncül olmak, farklı alanlarda kendini gösterebilmek kurumsal kimlikle birlikte marka değerini de yükseltebilir. Halkın güvenini kazanmış markalara bakıldığında bu bileşenleri en iyi kullanan markalar olduğu görülebilir.
Related Posts
Sosyal medya raporlama metrikleri nelerdir?
Sosyal medya raporlama metrikleri nelerdir? Sosyal medya son...
Anahtar Kelime Analiz Araçları
ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ KELİME ANALİZ ARAÇLARI Kelime Analiz...